Het stofferen van je meubels

Het stofferen van je meubels

Het wordt steeds populairder: het zelf (her)stofferen van je meubels. Niet alleen is het goedkoper om het zelf te doen, ook heb je helemaal zelf de hand in het eindresultaat. Voor iedereen die voor de eerste keer zijn meubels wil opknappen, zijn hier een aantal tips gegeven om het beste resultaat te krijgen.

Voordat je begint
Voordat je begint met stofferen, zijn er een aantal belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden. Welke kleur moet het nieuwe stof hebben en van welk materiaal is het gemaakt? Daarnaast is het belangrijk om het oude stof voorzichtig van de stoel of de bank af te halen. Dit kun je namelijk als pasvorm gebruiken voor de nieuwe stof. Ook is het verstandig om voordat je begint aan het project, je een foto maakt van het begin. Het komt namelijk voor dat een meubelstuk er heel anders uitziet wanneer de stof eraf is, wat het voor jou lastiger maakt om de stof er op correcte wijze weer aan vast te maken.

Tijdens het proces
Tijdens het stofferen is het van belang dat je nauwkeurig werkt. Dit kun je onder andere doen door veel merktekens te zetten. Hierdoor niet of spijker je later gemakkelijk de stof vast aan het meubelstuk en voorkom je dat je scheef stoffeert. Daarnaast is het belangrijk dat je de stof zoveel mogelijk op de draad knipt (dat wil zeggen dat je tussen twee scheringdraden of inslagdraden door knipt). Hiermee voorkom je rafelige randjes. Als laatste kun je een stuk stof glad strijken, om een net en strak eindresultaat te krijgen.

Veelvoorkomende fouten
Veel mensen vergeten om een extra laag stof tussen het schuim en de stof in te plaatsen. Het maakt niet veel uit wat dit voor stof is, het kan dacron, stofferkatoen of tricot zijn, zolang er maar een extra laag tussen zit. Dit werkt zowel gemakkelijker als dat het beter is voor de stof waarmee je stoffeert. Daarnaast is het zeer belangrijk om de spanning tijdens het vastnieten of spijkeren van het stof gelijk te houden. Wanneer je dit niet doet, zal het stof scheef komen te zitten en krijg je een slordig eindresultaat.

Al met al is het belangrijk om je hoofd erbij te houden wanneer je een meubel stoffeert. Zorg dat je precies werkt en maak gebruik van de oude stof wanneer deze er is. Zo maak je van een oud meubelstuk het pronkstuk van het huis, en dan heb je het ook nog eens zelf gemaakt.
Naar boven

Reacties zijn gesloten.