Waarom is het goed om een sauna in huis te hebben?

Waarom is het goed om een sauna in huis te hebben?

Waarom is het goed om een sauna in huis te hebben? 

 

Verschillende redenen maken het interessant om de aanschaf van een sauna te overwegen. Wist je bijvoorbeeld dat een sauna bijdraagt aan je gewichtsverlies? Daarbij kan een sauna een positief effect hebben op het uitschakelen van giftige, schadelijke stoffen in je lijf. Het zijn slechts twee voorbeelden van redenen die een sauna in huis het overwegen waard maken. Bij de aanschaf van een sauna heb je de keuze uit een klassieke Finse sauna en een infrarood sauna. Laat je vooraf goed informeren over de verschillen tussen deze sauna’s, om tot een weloverwogen keuze te kunnen komen. Bij een infrarood sauna ligt de maximumtemperatuur lager, evenals dat de luchtvochtigheid in deze cabines veel lager ligt dan in de ruimte van een Finse sauna. Niet iedereen vindt de hoge luchtvochtigheid van de Finse sauna prettig; het kan een benauwd gevoel geven. 

 

Ontspannen na een intensief uurtje sporten 

Tegenwoordig bieden veel sportscholen hun leden de mogelijkheid om na het trainen gebruik te maken van de sauna. Niet voor niets, want een sauna helpt de spieren sneller te herstellen na een intensieve inspanning. Dat geldt overigens niet alleen voor de sauna, maar bijvoorbeeld ook voor een jacuzzi of spa. De warmte stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam, waardoor je sneller herstelt van een training en de kans op spierpijn afneemt. 

 

Afvallen na een bezoek in de sauna 

Wist je dat de sauna je helpt zo’n 250 tot 450 calorieën te verbruiken, wanneer je hier een kwartier tot een half uur in blijft zitten? Je kunt het qua verbruik vergelijken met een stevige wandeling van anderhalf uur. Op deze manier helpt een sauna je gewicht te verliezen. Logischerwijs zal een bezoek aan de sauna alleen niet voldoende zijn om serieus af te vallen; beweeg meer en pas je voedingsschema aan. 

 

Slaap beter na een bezoek aan de sauna 

Niet alleen spieren zullen zich sneller ontspannen na een intensieve training. Een bezoek aan de sauna helpt je ook mentaal te ontspannen. Het geeft je een rozig gevoel, wat het makkelijker maakt om aan het eind van de avond in slaap te komen. Stressgevoelens kunnen ertoe leiden dat je lang ligt te piekeren, met alle gevolgen van dien. Het piekeren maakt het lastig om de slaap te vatten. Daarbij slaap je veel minder diep en schrik je ’s nachts wellicht af en toe wakker. Onvoldoende slaap maakt dat je een volgende dag te weinig energie hebt om je langdurig te kunnen concentreren. Iets wat de gevoelens van stress kan verergeren. 

 

Betere weerstand door regelmatig gebruik sauna 

Een bezoek aan de sauna helpt je jouw weerstand te verbeteren. Dit valt te verklaren door het feit dat je lichaamstemperatuur toeneemt bij het gebruik van de sauna. Een hogere lichaamstemperatuur maakt het voor je lichaam makkelijker om virussen en bijvoorbeeld bacteriën te doden. De kans dat je ziek wordt neemt hiermee sterk af. Zoals reeds genoemd ligt de temperatuur in een Finse sauna doorgaans hoger dan in een moderne infrarood sauna. Het effect wat de sauna op je weerstand heeft kan hierdoor verschillen per type sauna en de wijze waarop je deze gebruikt. 

Reacties zijn gesloten.